Linux & Windows


Kada ljudi razmišljaju o isprobavanju ili prelasku na Linux (pa tako i Ubuntu, a nadam se da Vam je to prvi izbor), očekuju nekakvu verziju Windowsa.

Možda očekuju bolju, ili čak lošiju (s obzirom na cijenu), ali su potpuno u krivu u bilo kojem slučaju.

Ubuntu Linux NIJE Windows!Windows

Linux je toliko različit od Windowsa, da je potrebno promjeniti način razmišljanja, kako biste se snašli u ovom – POTPUNO DRUGAČIJEM radnom okruženju.

Pa ukoliko ste se odlučili za ovaj pohvalan korak u svom životu, budite svjesni razlike. Jesu li Opera ili Mozilla Firefox verzije Internet Explorera? Naravno da ne. To su potpuno drukčije (i daleko bolje aplikacije). Takav je i Linux, a Ubuntu je njegov najsjajniji biser.

 

Prelazak iz Windowsa u Linux sličan je razlici između pilota aviona i helikoptera. I jedan i drugi voze letjelice, ali te letjelice lete na potpuno različitim principima. I Linux i Windows su operativni sistemi, što znači da napajaju vaš hardware i pokreću software, ali rade na potpuno različitim principima.

  • Na prvi pogled: Već kod prvog startanja, primjetit ćete razliku u izgledu grafičkog okružja. Desktop je prazan, umjesto jedne – ovdje su dvije trake. Tu je i extended desktop po defaultu. Zbunit će Vas razmještaj elemenata, jer “Start” gumb nije dolje, već gore, a “minimize, maximize i close” gumbi nisu na desnoj nego na lijevoj strani prozora. Predinstaliran software bit će Vam potpuno nepoznat. No, to je stvar navike.
  • Cijena: Jedan od osnovnih parametara kod odabira bilo kojeg proizvoda ili usluge je odnos cijene i performansi. S obzirom da je Linux potpuno besplatan, odnos cijene i performansi je u svakom slučaju beskonačno puta na strani Linuxa.
  • Sigurnost: Virusi su noćna mora Windows korisnika. Linux je slobodan od tih napasti i dok su Vam Windowsi bez antivirusnog programa (koji opterećuje mašinu i užasno usporava internet) osuđeni na brzu propast, Linux nema tih briga. Za to je zaslužan sustav dozvola. Windowsi daju svakom korisniku mogućnost upravljanja sustavom – kod Linuxa svaki korisnik ima svoje datoteke i NITKO ih drugi ne može dirati bez njegovog dopuštenja. Pa niti virus. Virus može ući u sustav – tamo sjesti i plakati…
  • Jednostavnost: Instalacija i održavanje sustava je daleko brže i jednostavnije u sustavima baziranim na linuxu, a NAROČITO ako koristite Ubuntu. S obzirom da u linuxu nema registrara, slobodni ste od gomilanja smeća i ostataka, koji su redovni u Windowsima. Sve aplikacije se nalaze na jednom mjestu (repozitoriji), organizirani i provjereni. Ubuntu je od verzije 10.04 uveo Ubuntu Centar Softwarea, gdje kroz jednostavan i pregledan GUI možete pretraživati i jednim klikom instalirati ili deinstalirati software.  DRIVERI su posebna priča. Linux nema drivere poput Windowsa. Redovno se apdejta ili apgrejda KERNEL. Svi driveri su u kernelu. Tako uvijek imate svježe drivere obnovljene jednim potezom. To također olakšava i instalaciju, jer nema posebne instalacije sustava i drivera. Kernel je sve to.
  • Organizacija: Gdje su particije? Nema ih. Ustavi su tu, ali kod linuxa je sve u sklopu jednog datotečnog sustava. Tako su vaše particije samo još jedan folder u sustavu. Možda u početku zbunjuje, ali linux je strahovito organiziran sustav. Sve ima svoje mjesto i svoje osobine. Upravo ta organiziranost ga čini tako jednostavnim ga korištenje i održavanje, ali i tako sigurnim.
  • Pristup i fleksibilnost: Windowsi su vrlo rigidan i glomazan  sustav, dok linux daje pristup terminalu i komandnoj liniji. Sjećate se DOS-a? Ne samo što možete direktno iz komandne linije vladati računalom, imate ovlasti da promjenite bilo koji komadić koda (ako znate) i tako ga potpuno prilagodite sebi.
  • Kulturološki šok: Za razliku od korporacijskog softwarea, ovdje imate posla sa otvorenim kodom. Ovaj sustav i software pravi, razvija i održava ZAJEDNICA. Ako postanete Linux korisnik – postajete dio Zajednice. Poboljšavajte i razvijajte linux na radost svih nas! Dok kod Windowsa i korporacijskog softwarea NE smijete brljati po kodu, a ukoliko zaškripi – zovete proizvođača i “sve mu po spisku” dok to ne proradi; kod Linuxa je to obrnuto. Mijenjajte sve!  Ako negdje zaškripi – nemate se na koga istresati. Ovaj software niste platili, pa nitko nije ni odgovoran. Sve se rješava u Zajednici. Prošvrljajte forumima i potražite odgovor. SVI ĆE SE UROTITI da Vaš problem riješe!!!

Riješite se okova korporacijskog svijeta i DOBRO DOŠLI U SVIJET LJUDI.

2 misli o “Linux & Windows

  1. Povratni ping: Ubuntu za početnike | Volim Ubuntu

  2. Povratni ping: Petominutni uvod u Ubuntu | Volim Ubuntu

Komentiraj