Ubuntu Centar Softvera


Ubuntu Centar Softvera (Ubuntu Software Center – izvorno kodnog naziva AppCenter) je računalni program za pregledavanje, instaliranje i uklanjanje softvera na Ubuntu operativnom sustavu.

Na temelju GNOME aplikacije, gnome-app-install, koji je sličan u funkciji i izgledu, ona služi kao GTK + grafički korisnički front-end za Advanced Packaging Tool, dio Debian sustava rukovanja paketima.
Ubuntu softvera Centar se također može koristiti za dodavanje repozitorija.
Kompletno je napisan u programskom jeziku Python.

precise_usc

Početkom 2009., Ubuntu razvijatelji došli su na ideju, da se paket za upravljanje unutar Ubuntu može poboljšati. Nedavna izdanja Ubuntu, kao što je Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope, uključuju pet aplikacija za upravljanje paketima koje troše prostor i druge resurse, ali i zbunjuju korisnike.
Aplikacije se mogu skinuti korištenjem osnovne “Dodaj / Ukloni” Aplikacije ili Synaptic Package Managera. Update Manager pruža ažuriranja za instalirane pakete i Computer Janitor (računalni domar) čisti pakete koji više nisu potrebni. Software Sources omogućava korisniku odabir lokacije za preuzimanje paketa.

Ubuntu razvijatelji su postavil cilj:
“… Tu bi trebao biti jedan očigledan mehanizam za instaliranje, uklanjanje i ažuriranje softvera u Ubuntu, s očitim imenom i sučeljem koje svatko može koristiti. Imao bi usklađen sustav za programere i entuzijaste, kako bi mogli unaprijediti korisnost opisa i drugih metapodataka za programske pakete. Sučelje ažuriranja softvera treba brusiti kako bi se povećale dobrovoljne instalacije i ažuriranja na milijunima računala na kojima je instaliran Ubuntu. I projekte i prodavače čiji softver je pakiran za Ubuntu, treba poticati da pružaju linkove na njihov softver, kako bi bili prisutni u Software Store, umjesto naredbenog retka upute za instalaciju.”.

Canonicalu je cilj bio predstaviti Software Center postupno počevši s Ubuntu 9,10 (Karmic Koala), dok se potpuna funkcionalnost očekivala u Ubuntu 11,04, u travnju 2011.

Ubuntu Softver Centar je jedan jedinstveni alat koji upravlja svim softverom na Vašem računalu.

Software možete pregledavati po kategorijama, ili pretraživati (pretraživanje uključuje i nazive programa  i  nazive datoteka i opise).

O svakom programu možete dobiti osnovne informacije i sliku, koje prati link na službenu stranicu na internetu, ako želite saznati još više o programu.

Samo jedan klik na gumb “Instaliraj”, obavit će sve za Vas: i download i instalaciju.

Dok se program instalira, Vi možete nesmetano nastaviti pregledavati ovu, zaista impresivnu, zbirku softwarea i igara, i instalirati ako želite. Programi će se instalirati i simultano.

Većina programa i igrara je potpuno besplatno.

Možete i kupiti komercijalne programe preko Ubuntu Centra Softvera, što je posebno naznačeno cijenom.

usc7

Možete pregledavati i instaliran Software, te ga jednim klikom deinstalirati.

usc_instalirano7

Ubuntu Centar Softvera je jedinstvena aplikacija u svakom pogledu.

Instalacija i potraga za softwareom nikada nije bila jednostavnija.

Pregledajte kompletnu ponudu aplikacija i igara za Ubuntu – Ubuntu Centar Softvera na webu: kliknite ovdje !

2 misli o “Ubuntu Centar Softvera

  1. Povratni ping: Ubuntu za početnike | Volim Ubuntu

  2. Povratni ping: Petominutni uvod u Ubuntu | Volim Ubuntu

Komentiraj