Media Centri


 Ako ste bili Windows korisnik, sigurno ste, barem jednom koristili Windows Media Centar. Prelaskom na Ubuntu GNU/Linux tražite alternativu? Ovdje ćete naći što trebate.

Ima nekoliko media centara za Ubuntu od kojih ću navesti tri najbolja tj. najraširenija.

 

XBMC

Najrašireniji media centar i po većini, onaj s najviše opcija. Dostupan je za GNU/Linux, Mac OSX i za Windows. Napravljen 2003 i od tada je preveden na više od 30 jezika. Podržava jako velik broj multimedijalnih formata (mp3, ogg, avi, xvid) i nudi napredne opcije poput streaminga medija preko interneta, ali i preko lokalne mreže, te upravljanje medijima na mnoge druge načine.

Također ima ugrađenu opciju pregledavanja ‘rar’ i ‘zip’ datoteka i reprodukcije medija direktno iz njih. Nova verzija uključuje i vremensku prognozu, napredne vizualizacije i direktan download opisa i albuma neke pjesme ili videa.

Myth Tv

Program otvorenog koda, najpoznatiji po mogućnosti snimanja/premotavanja televizijskog programa (poput TiVo-a). Osim toga, program je slobodan za izmjenu od strane vas kao korisnika. Neki kažu da mu je najveći plus to što premotava reklame. Radi s više TV kartica odjednom, a može služiti i za gledanje HDTV-a i SDTV-a.

Isto kao i XBMC, ima ogroman broj priključaka tjst pluginova s kojima mu rastu mogućnosti, poput vremenske prognoze i prikaza većeg broja medijskih formata.

Moovida

Media centar razvijen od strane tvrtke “Fluendo”. Program je dostupan na raznim platformama osim GNU/Linuxa, poput mobilnih uređaja, Windowsa i Mac OS-a.

S ovim programom je iznimno lako organizirati svoje kolekcije glazbe, filmova, slika i ostale multimedije koju imate na svom računalu, uključujući i igrice.

Kao i ostali media centri, ima velik broj podržanih A/V formata, i mogućnost instalacije raznih priključaka poput Youtube streamera i mnogih drugih. Pošto ima dva sučelja, izvrsna je i za monitor vašeg računala i za vaš televizor.

Koji god program od ovih navedenih odaberete, nećete pogriješiti. Bitno je dijeljenje, zato ovi programi i jesu besplatni.

Ubuntu svima!

 

 Autor: Dino Lovaković

Komentiraj