Libre Office


Libre Office je slobodan uredski paket koji razvija The Document Foundation, kompatibilan s ostalim uredskim paketima i dostupan na mnogim platformama. Namjera je napraviti neovisan paket sa ODF podrškom, bez copyright ograničenja.
Libre je slobodan (free) u španjolskom i francuskom.

Libre

 

28. rujna 2010. članovi OpenOffice.org projekta osnovali su The Document Foundation kako bi zaštitili Open Office od Oracle-a. Naime Oracle je kupio Sun Microsistems i time preuzeo i Open Solaris, ali je ukinuo projekt.
Oracle je zamoljen da donira Open Office fundaciji, ali je zahtjev odbijen, a svi uključeni u The Document Foudation morali su napustiti odbor.

Goo-oo projekt je napušten u korist Libre Office projekta. Libre Office je počeo razvoj iz Open Office 3.3 beta, koji je bio aktualan toga dana – 28. 9. 2010.
Također je i oznaka verzije jednostavno nastavljena od 3.3, preuzeto od Open Office.

 

Sve komponente paketa LibreOffice su potpunu iste kao i one u OpenOffice.org, ali s drugim obilježjima:
LibreOffice Writer je program namijenjen obradi teksta, najsličniji programima Microsoft Word ili WordPerfect. Također se može koristiti kao WYSIWYG uređivač.
LibreOffice Calc je program namijenjen izradi tabličnih proračuna, te služi za rješavanje problema matematičkoga tipa (troškovnici, računi). Najsličniji je programima Microsoft Excel i Lotus 1-2-3, sa ponekim jedinstvenim značajkama.
LibreOffice Impress je prezentacijski program u ovom paketu, koji liči Microsoft PowerPointu. Prezentacije su ovim programom mogu izvesti kao .SWF datoteke, što bi omogućilo pregled na bilo kojem računalu koje ima instaliran Adobe Flash.
LibreOffice Base je program za upravljanje relacijskim bazama podataka, koji je pružen kao alternativa programu Microsoft Access. Kao i Access, može se koristiti sa sljedećim bazama podataka: Access databases (JET), ODBC, i MySQL ili PostgreSQL.
LibreOffice Draw je program namjenjem vektorskom crtanju, također pružen kao alternativa programu Microsoft Visio. Kompatibilan je sa ranijim značajkama programa CorelDRAW. Neke od značajki ovog programa omogućavaju objavljivanje, kao što to mogu programi Scribus i Microsoft Publisher.
LibreOffice Math je poseban program, dizajniran za kreiranje i uređivanje matematičkih formula. Program koristi varijantu XML-a, prethodno definiranu u OpenOffice.org programskom paketu. Formule se mogu izravno unositi u programe LibreOffice paketa kao što su Writer i Calc.

 

Napravljena su određena poboljšanja i dodane dodatne mogućnosti:
-SVG uvoz
-Lotus Word Pro i MS Works uvoz filtera
-Poboljšan WordPerfect uvoz.
-Dijaloški okvir za naslovne stranice
-Navigator omogućuje jedan naslov da se odmota kao i obično u prikazu stabla
-“Eksperimentalni” mod koji omogućuje isprobavanje nedovršenih mogućnosti od strane korisnika
-Neki paketi proširenja, uključujući i Presenter View u Impress.
-Bojano-kodirane ikone dokumenata

 

Nova verzija trebala bi izlaziti svakih 6 mjeseci, eventualno se poklapajući s izlaskom ostalih otvorenih projekata.

Canonical (Ubuntu), Novell i Red Hat planiraju uvođenje Libre Officea u svoje operativne sisteme.

Komentiraj