Nanny


logo Gnome Nanny (Dadilja) je linux aplikacija kojom, na jednostavan način, kontrolirate što vaša djeca rade na računalu.

Možete ograničiti koliko puta dnevno svaki od korisnika pregledava web, razgovara ili koristi e-mail. Također možete odrediti koliko vremena može provesti u tim aktivnostima, ali i točnu satnicu za svaki dan posebno.

Gnome Nanny filtrira web stranice svakog korisnika, tako da možete blokirati sve neželjene mreže i vaša djeca mogu uživati u internetu, a vi ste bez briga!

 

Značajke:

– Možete jednostavno kontrolirati što djeca / korisnici rade na računalu.

– Jednostavno odredite koliko dugo korisnik može koristiti kompjuter, pregledavati web, e-mail i koristiti instant poruke.

– Možete odlučiti u koje doba dana će tko što moći raditi

– Filtriranje web sadržaja kroz određivanje zabranjenih i dopuštenih web adresa

– Izuzetna jednostavnost konfiguracije: sve je jasno već na prvi pogled

Nanny možete pronaću u Sustav – Administacija, pod nazivom Parental Control (Roditeljska kontrola).

Upotreba Nanny

nanny

Čim se otvori, bit će vam jasno šta treba s ovom aplikacijom.

S lijeve strane je popis korisnika računala, a s desne kartice za korištenje kompjutera, web preglednika, e-mail klijenta i instant messageing klijenta.

Svaki tab ima popis dana u tjednu i 24 sata koje jednostavno palite i gasite (što je vrlo znakovito predstavljeno zelenom i crvenom bojom.

Iznad popisa dana u tjednu imate mogućnost da odredite koliko sati dnevno korisnik može koristiti kompjuter, web preglednik, email ili IM.

vrijeme

Filtriranje web sadržaja je isto tako jednostavno. filter

Jednostavno kliknite na dodavanje zabranjenog sajta i otvorit će se jednostavan prozorčić.

U prozorčić unesite naziv sajta, njegov opis i web adresu.

filter

Nanny ima i značajno ograničenje: od internet preglednika podržava samo epiphany, firefox i konqueror. Nadajmo se da će se i to uskoro promjeniti, jer je Nanny izvrsna aplikacija.

Instalacija Nanny

Nanny je dostupna u Ubuntu Centru Softvera, pa je instalacija u Ubuntu krajnje jednostavna.

U tražilicu USC-a upišite “nanny” i nakon što je ugledate (kao na slijedećoj slici), jednostavno kliknite na “Instaliraj”.

nanny

Kao i svaka druga aplikacija instalirana kroz USC – pojavit će se starter na Unity launcheru (ukoliko koristite Unity sučelje). Kliknite ga – upišite lozinku i nakon što otključate administraciju (slijedeća slika) na donjem gumbu, možete je početi upotrebljavati.

Komentiraj